Kochani, kurczak w sosie pomarańczowym to "niebo w gębie". Nieraz w take away widzimy kurczaka pomarańczowego- i o to dzisiaj pojawił się na naszym stole. Recepturę dostosowałam do nas :) I w ten sposób powstał kurczak w sosie pomarańczowym. Mimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę, tyle że bez sosu.
Zapraszam i zaczynamy:
Składniki:
7-9 podudzi kurczaka
125 ml soku pomarańczowego
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki przyprawy curry
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
około 4 łyżki mąki
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
olej
Wykonanie:
Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.
W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych.
Składniki na sos:
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki winnego octu
pół łyżeczki oleju sezamowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
100 ml wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki-sok pomarańczowy, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet, czosnek, imbir, szczypta soli i pieprzu ( oprócz wody i mąki ziemniaczanej) zagotowujemy w garnku. Rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do soku z przyprawami . Gotujemy do zgęstnienia- jak za gęste dodajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie.
Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.
Smacznego :)
Zapraszam i zaczynamy:
Składniki:
7-9 podudzi kurczaka
125 ml soku pomarańczowego
1 jajko
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki przyprawy curry
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
około 4 łyżki mąki
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
olej
Wykonanie:
Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.
W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych.
Składniki na sos:
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki winnego octu
pół łyżeczki oleju sezamowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
100 ml wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki-sok pomarańczowy, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet, czosnek, imbir, szczypta soli i pieprzu ( oprócz wody i mąki ziemniaczanej) zagotowujemy w garnku. Rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do soku z przyprawami . Gotujemy do zgęstnienia- jak za gęste dodajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie.
Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.
Smacznego :)