czwartek, 13 marca 2014

Tzatziki

Tzatziki, są podstawową przystawką w kuchni greckiej- podajemy ją z pieczywem- pitta bread, z pieczonym, smażonym I grillowanym mięsem. Dla ciekawostki - nazwa tzatzyki pochodzi z tureckiej przystawki cacik- która jest bardziej płynna od greckich tzatzików.
Uwielbiam tzatziki, mogłabym je jeść - oczywiście obok sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka.
Zaczynamy:
 Składniki:
1 ogórek
500 ml jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżek octu winnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Ogórek zcieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy I odstawiamy na 30 min. Do miski nalewamy jogurt, odsączamy ogórek z nadmiaru wody( możemy odsączyć przez gazę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pieprz. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą I koperkiem. Gotowe :) prawda że proste?
Teraz dobrze odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit