Dostałam mnóstwo maili z prośbą o ekspresowy obiad. I o to jest następna propozycja. Makaron z ciemnymi grzybami, gorgonzolą, brie i frankfurterkami. Jeżeli boisz się smaku ostrej gorgonzoli zastąp ją brie. Jako dodatek nie muszą to być frankfurterki- możemy zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. :)
Zaczynamy :
Składniki:
300 gr brązowych pieczarek
400 ml gęstej śmietany
80 gr gorgonzoli
80 gr brie
400 gr makaronu
frankfurterki
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
W drugim garnku podgrzewamy śmietanę. Myjemy grzyby i kroimy na ćwiartki. Do śmietany dodajemy grzyby, doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min.
W międzyczasie grillujemy frankfurterki.
Po tym czasie odstawiamy z gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min .
Obiad gotowy.
Prawda , że było szybko ?
Smacznego :)
Super wygląda ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńKiedyś może wypróbuję ;)
http://wildstrawberryand.blogspot.com/
Pyszne danie Edytko :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńwow! bardzo dobrze komponuję się do tego dania także dressing ziołowy albo jogurtowy Develey, istna przyjemność :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze !! Przepysznie wygląda !!
OdpowiedzUsuń