Strony

środa, 30 grudnia 2015

Drinki 2016


Kochani, chciałabym Wam złożyć wszystkiego co najlepsze, zdrowia, dużo szczęścia i miłości. 
 Aby w nadchodzącym roku 2016 udało się Wam zrealizować to wszystko co przyniesie Wam profity, przewidzieć to, co przeszkodzi Wam w ich osiągnięciu i zapobiec temu, co wydarzyć się nie musi. Życzę z całą moja rodziną dużo radości i sukcesów, mądrego lenistwa w sprawach nieistotnych i zdrowego zatroskania w tych najistotniejszych. :)

Purple Rain
White Russian
Coco Chanel
Sex on the beach
Blue Hawaiian
Gin z tonikiem

Przekąski na sylwestra i nie tylko


Przekąski na sylwestra i nie tylko, na imprezę małą i dużą. Zawsze w jednym miejscu. Przy każdym zdjęciu przekierowanie do przepisu. Serdecznie polecam i zapraszam : )

Tapas VII
Wrapowe slimaczki
Tapas VI
Łosoś z serkiem
Tapas V
  Przystawka z serów III
Kurczaczki goujons 
Sałatka a la nicoise

 

 


sobota, 19 grudnia 2015

Watróbka drobiowa z jabłkiem

 Wątróbka drobiowa to bogactwo witaminy A ( Zdrowie naszych włosów, skóry, paznokci w dużej mierze zależą od witaminy A. Witamina A jest także bardzo ważna dla naszego wzroku.) Co jeszcze znajdziemy -witaminy z grupy B, cynk, wysokiej jakości białko. Po prostu jest zdrowa. Dlatego warto sięgać po nią, a obiad jest do tego wspaniałą okazją. Plusem takiego obiadu :) jest to że nie zajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy:


 Składniki:
ok 500-600 g wątróbki drobiowej
1 cebula
3 jabłka
mleko ok 1 szklanki
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka cukru
sól, pieprz
około 150-200 g masła
pół szkłanki mąki 


Wykonanie:
Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy  żyłki i błony. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na  20 min. Wątróbce doda to kruchości.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy.

Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki.
Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodajemy cukier- smażymy około 1 min, dodajemy jabłka. Smażymy około 2 min, dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą.


Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami.

Życzę smacznego. 

sobota, 5 grudnia 2015

Przepisy Wigilijne


Wigilia- dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Czas, kiedy możemy spotkać sie w rodzinnym gronie, usiąść do stołu pozostawiając jedno nakrycie więcej dla zabłąkanego wędrowca.....
Czas radości , szczęścia , kolędowania i miłości.
Zanim usiądziemy jednak do kolacji wigilijnej - czeka nas przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :)
Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu.
Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi , oraz  że nie usnę przed pierwszą gwiazdką. :)  Musiałam więc zmienić coś by tak się stało.
Ponieważ zamrażarka została już dużo wcześniej wymyślona- nie pozostało mi nic innego jak wykorzystać ją.
Tak więc co roku zaczynam przygotowania już pod koniec listopada lub początkiem grudnia- by móc cieszyć się tym specjalnym czasem Świątecznym.
Polecam Wam przepisy, przy każdym zdjęciu jest przekierowanie do przepisu...Warto pamiętać , by nie bać się eksperymentować- tak by przepis stał się Waszym przepisem i stał się Waszą tradycją :)

Śledzie świąteczne w oleju 

Makowiec nie tylko świąteczny 

Najlepsze uszka wigilijne 

Farsz do uszek wigilijnych

Krokiety Świąteczne

Łazanki Świąteczne i nie tylko 

Bigos Świąteczny i nie tylko 

Sałatka śledziowa 

Barszcz wigilijny z grzybami

Marcepanowe ciasteczka swiateczne

Ciasteczka świąteczne

Sernik wiedenski


środa, 25 listopada 2015

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

:)  Witam Was serdecznie po długiej przerwie. Czy wróciłam na dobre? Nie wiem...ale wiem że bedzie to mniej intensywne. Jestem dzisiaj z Wami dzięki mojemu ukochanemu mężowi, który od tygodni mnie mobilizował do powrotu ( strasząc nawet ;) przejęciem mojego bloga by nie został zapomniany :) ) . Tyle historii o mojej nieobecnosci- a teraz przejdźmy do konkretów- czyli obiad.
Co polecam?
Ziemniaki pieczone z tymiankiem. Każda forma pieczonych ziemniaków przypomina mi dzieciństwo :) , oczywiście idealne ziemniaki muszą być z maślanką lub kefirem. Są proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :)
Polecam , zaczynamy:

Składniki:
8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia )
200-300 gr boczku wędzonego
4- łyżki masła
4- łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
1 średnia cebula
sól, pieprz, suszony czosnek (lub świeży)
świeży tymianek


Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy - osuszamy i kroimy w cieńkie plastry. Masło rozpuszczamy i mieszamy z oliwą. Nagrzewamy piekarnik w temp 190C. "Pędzlujemy" naczynie żaroodporne. Wykładamy ziemniakami. Solimy, dodajemy pieprzu i czosnku. Polewamy masłem. Wkładamy do piekarnika na 50 min.
Cebulę kroimy w piórka.  Boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oliwy z oliwek.
Wyciagamy  ziemniaki, między talarki ziemniaków wkładamy piórka cebuli. Na ziemniaki dodajemy usmażony boczek, oraz tymianek. Podlewamy wierzch ziemniaków tłuszczem  ( tym samym w którym pieczemy ziemniaki ). Wkładamy do piekarnika na 20-30 min. Obiad gotowy :)


Ziemiaki możemy podać z pieczonym w rozmarynie kurczakiem, z sałatką z zielonym ogórkiem w jogurcie greckim . Pyyycha. :)
Polecam i życzę : 

Smacznego

niedziela, 26 kwietnia 2015

Wołowina i skrzydełka z grilla

 Wiosna i lato to czas na grilla, warto zapoznać się z tajnikami grillowania, by nasz obiad, kolacja,  impreza , czy tez grill rodzinny był nie tylko radosny i szcześliwy , ale też smaczny. O tej porze roku, staramy się wykorzystać piekną pogode rozpalać grilla niemalże w każdy weekend :) Uwielbiam wołowinę i skrzydełka- więc moje kubki smakowe przeżyły ucztę. Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu :

Składniki na skrzydełka:
ok 10 szt skrzydełek
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
100% dobrego humoru

Wykonanie:
Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy skrzydełka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki- najlepiej na całą noc :)

Składniki na wołowinę:
ok 1 kg wołowiny
3-4 ząbki czosnku
pieprz, sól, paprika, oregano
1 łyżeczka musztardy francuskiej
oliwa z oliwek
 Wykonanie:
Wykonanie:
Kroimy wołowinę na kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy przypraw, czosnek, musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy.
Miskę przykrywamy folia I odstawiamy do lodówki , idealnie przez noc- jeżeli nam się spieszy :) na 1 godzinę.



Czas pieczenia na grillu podaję na tej stronie :
Grillowanie - czas grillowania

Kochani super grillowania życze :) 

Grillowanie - czas grillowania


Czas grillowania rozpoczęty :) By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania.

Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony.

Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki.

Wołowina:

Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.
Stek ok 2-2,5 cm grubości-   Krwisty - 5 min                                           
                                              - Srednio wypieczony -8 min
                                              - Dobrze  wypieczony -12 min



Najwazniejsze: Podczas  grillowania wołowiny pamiętajmy że- grill musi być dobrze nagrzany- gorący. 
                          Mięsa nie przekładamy co chwilę, ale grillujemy połowę żadanego czasu z  jednej strony i                          pozniej reszte czasu z drugiej strony. Dajmy wołowinie po ugrillowaniu- chwilkę "odpocząć" :)


Kurczak:

Udka kurczaka :
potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla
Czas pieczenia to 25-30 min.
Skrzydełka kurczaka:
Czas pieczenia to 15-25 min - w zależności od wiekości skrzydełek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni.  Od czasu do czasu przewracamy je.

 

Hamburgery :

Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając.  


Szaszłyki: 

Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. 


szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min.


To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad. 

Pozdrawiam i życzę udanego grillowania, 

Edyta


czwartek, 23 kwietnia 2015

Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem

 Dzisiejszy obiad to moja następna odsłona na ryż- dodatkiem do obiadu zamiast kurczaka może być ryba, schabowy, paluszki rybne lub to co lubicie najbardziej :) . Za każdym razem obiad znika i pozostaje niedosyt....Uwielbiam smażony ryż w każdej postaci - tutaj znajdziecie inne fajne przepisy na ryz- Ryż po chińsku z łososiem , Ryż z warzywami i schabowym i Smażony ryż z warzywami . Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu , a gdy zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy :

Składniki:
8 podudzi  z kurczaka
2 marchewki
1 czerwona cebula
1 mała puszka groszku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/3  szklanka ryżu długoziarnistego
sól, pieprz ,papryka, szczypior
                                                         2 jajka
                                                          oliwa


Wykonanie:
Kurczaka myjemy , doprawiamy ulubionymi przyprawami- u mnie sól, pieprz, papryka i suszony czosnek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 50 min. Po pierwszych 30 min wyciągamy kurczaka i odwracamy na drugą stronę, wkładamy do piekarnika na dalsze 20 min.  Kurczak gotowy :)





Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie z dwóch stron- ma być lekko ścięty omlet. W  woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy około 3 min.  Dodajemy ryż i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.





Omlet zwijamy w rulon i kroimy w paski, do tego kroimy drobno szczypiorek. Na ryż dajemy porcję omleta i szczypiorku- polecam i życzę smacznego. :)