Strony

niedziela, 26 kwietnia 2015

Grillowanie - czas grillowania


Czas grillowania rozpoczęty :) By wykorzystać jak najlepiej i jak najprzyjemniej ten czas poniżej zamieszczam parę rad i czas grilowania.

Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony.

Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki.

Wołowina:

Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.
Stek ok 2-2,5 cm grubości-   Krwisty - 5 min                                           
                                              - Srednio wypieczony -8 min
                                              - Dobrze  wypieczony -12 min



Najwazniejsze: Podczas  grillowania wołowiny pamiętajmy że- grill musi być dobrze nagrzany- gorący. 
                          Mięsa nie przekładamy co chwilę, ale grillujemy połowę żadanego czasu z  jednej strony i                          pozniej reszte czasu z drugiej strony. Dajmy wołowinie po ugrillowaniu- chwilkę "odpocząć" :)


Kurczak:

Udka kurczaka :
potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla
Czas pieczenia to 25-30 min.
Skrzydełka kurczaka:
Czas pieczenia to 15-25 min - w zależności od wiekości skrzydełek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni.  Od czasu do czasu przewracamy je.

 

Hamburgery :

Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając.  


Szaszłyki: 

Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. 


szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min.


To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad. 

Pozdrawiam i życzę udanego grillowania, 

Edyta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz