Strony

czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa jarzynowa

 Zupa jarzynowa , niejedno ma imię :) ale każda ma mnóstwo warzyw i przecudowny aromat i smak. Dlatego w domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw  ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :)
Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy:

 Składniki:
4 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
mała główka kalafiora i  brokuł
pół główki białej kapusty
Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki
2-3 udka kurczaka


Wykonanie:
W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz.
Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę,  dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min.





W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior.
 Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania.
Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Gotowe .






Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz