Strony

środa, 15 kwietnia 2015

Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem.

Grillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam.

Składniki:
3 marchewki
puszka groszku
200 ml śmietany
200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba
2 jajka
przyprawy

Wykonanie:
Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy .
Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka powinna być na wpół twarda. Bulion przelewamy do kubka, marchewka na sitko.





W tym samym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąke i szybko mieszamy , aby nie pozostaly żadne grudki. Zalewamy bulionem w którym gotowaliśmy marchewkę.Mieszamy.
Ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem.
Dodajemy marchew i groszek, kladziemy na gaz i gotujemy- od zagotowania ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.





Na patelni grillowej (jeżeli nie mamy takiej to uzywamy teflonowej ) grillujemy rybę z obu stron po ok 5min. Gotowe.
Życzę smacznego :)

2 komentarze: