Strony

środa, 7 stycznia 2015

Ryż po chińsku z łososiem

 Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy:

Składniki na marynatę:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
3 łyżki ciemnego cukru
4 łyżki koncentratu pomidorowego
 Składniki:
około 1 kg łososia 
1 i 1/3 szklanki ryżu
3 marchewki
1 mała puszka groszku
1 czerwona cebula
szczypior
2 jajka
1 łyżka masła
oliwa
                                                                                                  2 łyżki oleju sezamowego oraz  sól, pieprz
                                                                                                 2 łyżki sosu sojowego



Wykonanie:
Składniki do marynaty podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia. Studzimy.
Łososia myjemy i porcjujemy na małe kawałki.
Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę.
Obieramy marchew i kroimy w słupki.
Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia.



W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min.
W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min.
Gotowe. Omlet kroimy na paski, szczypiorek szatkujemy. 




Nakładamy  na talerz ryż, na ryż dodajemy omlet i łososia , posypujemy szczypiorkiem :)
Życzę smacznego.

4 komentarze: