Strony

niedziela, 19 października 2014

Rosół II

Kochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna.  Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy:

Składniki:
1,5-2 kg kurczak
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
1 cebula
kawałek por
seler
natka pietruszki I selera naciowego
sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem.
Po usunięciu szumowin dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy, 1 łyżkę soli I zielę angielskie, gotujemy  na bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 do 2 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy następna godzinę. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.


Rosół podajemy z makaronem rosołowym , natką pietruszki  i cieszymy nasze podniebienia królową zup. :)

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz