Strony

niedziela, 19 października 2014

Ciasto marchewkowe

 Ciasto marchewkowe- carrot cake w krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło do USA, gdzie stał sie jednym z najpopularniejszych deserów . Marchew miękknie podczas pieczenia, dając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Po prostu pychotka. Zapraszam na moje ciasto marchewkowe :)
Zaczynamy:

Składniki na ciasto:
4 jajka
1.5 szkl brązowego cukru
1.5 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki
2 szkl startej na grubych oczkach marchewki
Składniki na masę:
250 ml śmietany kremówki
2 serki mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru



Wykonanie:
Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować dodajemy partiami mąkę. Na koniec do miski dodajemy marchew i mieszamy łyżką.

Wykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min.

Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki.

Masa:
Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany.
Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą.


Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Z chęcią bym wzięła jeden kawałek:) wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne:)) Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mi się marzyły takie małe marcheweczki, Twoje są piękne :) Torcik zdecydowanie wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń