Strony

środa, 15 października 2014

Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe

 Oszukane gołąbki, gołąbki inaczej czy też leniwe. Gdy o nich mówimy wszyscy wiemy że to będą gołąbki , ale troszeczkę inaczej. Plusem tych oszukanych gołąbków jest czas :) i są mniej pracochłonne. Czy lepsze od orginału? Nie wiem- wiem że są zwolennicy jednych i drugich , i wszyscy je kochamy. Polecam , są miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach- po prostu rozkosz :)
Zaczynamy:

Składniki:
Pół małej główki kapusty
600 gr mięsa mielonego-wołowego
1 cebula
2 jajka
0,5 szkl bułki tartej
sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki , koper
1 szkl ryżu
200 ml bulionu kurczakowego
oliwa


Wykonanie:
Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł)
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.
Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.
Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić.
Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej.


Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.
Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min.
Gołąbki gotowe.

Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos.
Jest on przepyszny
W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :)
Szukajcie tutaj


Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym  , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Super, bardzo lubię takie kotleciki, robiłam je już kiedyś i bardzo mi smakowały :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania ! bardzo zachęcająco u Ciebie dziś :)

    OdpowiedzUsuń