Strony

środa, 1 października 2014

Makaron z gorgonzolą i brie

Dostałam mnóstwo maili z prośbą o ekspresowy obiad. I o to jest następna propozycja. Makaron z ciemnymi grzybami, gorgonzolą, brie i frankfurterkami. Jeżeli boisz się smaku ostrej gorgonzoli zastąp ją brie. Jako dodatek nie muszą  to być frankfurterki- możemy zastąpić je grillowaną piersią z kurczaka. Nie bójmy się eksperymentować  w kuchni. :) 
Zaczynamy :

Składniki:
300 gr brązowych pieczarek
400 ml gęstej śmietany
80 gr gorgonzoli
80 gr brie
400 gr makaronu
frankfurterki
sól, pieprz
natka pietruszki


Wykonanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
W drugim garnku podgrzewamy śmietanę. Myjemy grzyby i kroimy na ćwiartki. Do śmietany dodajemy grzyby,  doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min.


W międzyczasie grillujemy frankfurterki.
Po tym czasie odstawiamy z gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min .
Obiad gotowy.
Prawda , że było szybko ?


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Super wygląda ta sałatka :)
    Kiedyś może wypróbuję ;)

    http://wildstrawberryand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie Edytko :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! bardzo dobrze komponuję się do tego dania także dressing ziołowy albo jogurtowy Develey, istna przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dania są najlepsze !! Przepysznie wygląda !!

    OdpowiedzUsuń