Strony

piątek, 27 czerwca 2014

Zębacz z sosem tatarskim

Dzisiaj na obiad zębacz  pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie.  Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.
Zaczynamy

Składniki:
ok 1 kg zębacza
1 cytryna
pieprz , sól,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku

Najpierw zaczęłam od  sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.
Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek, sos z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa.



Zębacza podałam z sosem tatarskim   I z smażonymi warzywami.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam rybki...jej ale twoja smacznie wygląda,wogóle te grzaneczki na zdjęciu w tle bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryby moglabym jesc chyba codziennie :) obiad byl pyszny :)

      Usuń