Strony

sobota, 28 czerwca 2014

Risotto z pieczarkami i kurczakiem

 Kochani dzisiaj risotto. Obiad jak najbardziej należący do dietetycznych I zdrowych. Rozpisywać się o pochodzeniu risotta dzisaj nie będę, bo gdzieś już po drodze było, a nie chcę Was zanudzać I się powtarzać- co mogę jedynie : to powiem Wam że akamitny smak risotta, idealne połączenie składników, nutka oregano- to uczta zmysłów I smaków. Po prostu polecam. Pycha. Przygotowanie, zajmnie Wam od 30 do 45 min.
Zaczynamy :)
 Składniki na jeden obiad :
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 mały por
ok 200 gr pieczarek
200 ml białego pół wytrawnego wina
ok 750 ml bulionu z kurczaka
350 gr ryżu Arborio
50 gr świeżego parmesanu
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
2 łyżki natki pietruszki
50 gr masla

 Wykonanie:
Na jednej łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kostki piersi z kurczaka.
Smażymy około 5 min. Wyciągamy na talerz. Do tego samego garnka dajemy resztę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażmy około 3 min, dodajemy pokrojony por. Smażymy około 2 min.
Po tym czasie dodajemy ryż- smażymy ciągle mieszając, by wszystkie ziarenka ryżu pokryły się oliwą-około 5 min.
Dodajemy wino- I mieszając czekamy by ryż zaabsorbował całe wino.

Dodajemy połowę bulionu kurczakowego, pieczarki, kurczaka podsmażonego wcześniej. Mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek - I "dusimy" od czasu do czasu mieszając. Gdy nie będzie bulionu, dodajemy resztę bulionu, mieszamy, przykrywamy I dalej dusimy . Doprawiamy do smaku solą I pieprzem, dodajemy oregano. Jeżeli ryż jeszcze będzie twardawy dorabiamy bulionu.
Gdy ryż jest gotowy- zciągamy z gazu dodajemy natkę pietruszki, masło I starty parmesam- mieszamy. Gotowe. :)

Przepyszny obiad, życzę smacznego :)

1 komentarz: