Strony

środa, 25 czerwca 2014

Kurczak po tajsku z ryżem

W końcu prawdziwy obiad;) jak rzekła moja rodzina. Zapraszam Was na kurczaka po tajsku , do mojej  ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:)
 Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 papryki- czerwona I zielona
ok 200 gr pieczarek
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
500 ml bulionu kurczakowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyprawy:
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu rybnego
4 łyżki cukru brazowego
4 łyżki octu winnego
4 łyżeczki czerwonej pasty curry
4 łyżeczki masła orzechowego

Wykonanie:
Na oliwie z oliwek smażymy na średnim gazie cebulę, pokrojoną w półtalarki- około 4 min. Dodajemy paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej sezamowy, wrzycamy kurczaka pokrojonego w kostkiI smażymy 5 min, dodajemy pieczarki-pozostawiamy około 2 min.

 W tym czasie z przypraw robimy paste. Wszystkie składniki łączymy.

Dodajemy teraz cebulę z paprika, bullion kurczakowy I paste,mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 -3min. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 100 ml wody dodajemy do naszego kurczaka- pozostawiamy do zagotowania. Gotowe :)

Prawda , że było łatwo? :)

Podajemy z ryżem .

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz