Strony

wtorek, 20 maja 2014

Jambalaya

 Dzisiaj zapraszam na jambalaya. Jest to potrawa z ryżu, mające korzenie w hiszpańskiej paella, kuchni francuskiej I wpływach afrykańsko- hinduskich. Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) Polecam
Zaczynamy:
 Składniki:
2 łyżki oleju
2 cebule
1 zielona paprika
2 zielone łodygo selera
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki
500 gr filetów z kurczaka
100 gr kabanosów
1 puszka pomidorów
450 gr ryżu długoziarnistego
ok 800 ml bulionu kurczakowego


 1 łyżeczka oregano
2 liście laurowe
szczypior, natka pietruszki
sol I pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju, na średnim gazie, smażymy poszatkowaną cebulę, pokrojony seler , paprykę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 8 min. Dodajemy łyżeczkę papryki. Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min.

Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano, liść laurowy. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy ryż I zalewamy bulionem. Pod przykryciem "dusimy" od czasu do czasu mieszając około20-25 min. Aż ryż będzie miękki.
Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wrzucamy pokrojoną pietruszkę I szczypiorek.
Obiad gotowy :)


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takiego dania! Ale wygląda wyśmienicie ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń