Strony

poniedziałek, 19 maja 2014

Peshawar - jagnięcina curry

 Dzisiaj na obiad jagnięcina. Potrawa pochądząca z Pakistanu, w której trudno byłoby sie nie zakochać. Delikatne mięso, przełamane ostrością przypraw I delikatnością joguru, pozostawia u nas totalny niedosyt...:) Jest to jedna z wielu potraw , która choc raz powinna mieć szanse pojawienia się w naszym menu . Jestem też pewna , że pozostanie z Wami na zawsze.
Jako ciekawostka: Czy wiecie, że w mięsie jagnięcim 76 % suchej masy to białko.
Zaczynamy:
Składniki:
4 łyżki oliwy
5 pestek kardamonu
5 goździków
ok 1 kg jagnięciny- noga
1 cebula
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki czosnku sproszkowanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy ,
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
400 ml jogurtu greckiego

2 łyżki mąki ziemniacznej
1/2 łyżeczki chilli
150 ml wody

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze 5 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek.


Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 45-50 min. Od czau do czasu mieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego doprawiamy solą. Trzymamy na gazie jeszcze ok 5 min I obiad gotowy. :)

Jagnięcinę podałam z naan chlebem I ryżem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz