Strony

czwartek, 22 maja 2014

Najlepsze pierogi z ziemniakami

 Któż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)
Zaczynamy:
Składniki na ok 80 szt
6 szkl mąki
0,5 l ciepłej wody
1 jajka *
2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
ok 3/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
ok 1-1,5 kg ziemniaków
cebula
oliwa
pieprz
* opcjonalnie

Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki. Na rozgrzany olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor.

Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure.

Farsz gotowy.

Wykonanie pierogów :)

Wszystkie składniki do miski- miksujemy robotem do całkowitego połączenia.
Prawda że szybko I przyjemnie ? :)



Ciasto rozwałkowujemy na desce lub na blacie. Grubość ciasta zależy od naszych upodobań. Podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki by się nie przyklejało.

Wycinamy szklanką kółka.

Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu ziemniaczanego.

Pieroga składamy na pół. Za pomocą widelca łączymy brzegi tak jak na zdjęciu. :)
I tak samo postępujemy ze wszystkimi pierogami.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, dodając łyżkę oleju. Olej zapobiega sklejaniu pierogów. Pierogi gotujemy od wypłyniecia około 5 min- zależne od grubości ciasta.


Do pierogów usmażyłam kawałki szynki I cebulki, posypałam szczypiorkiem.

Smacznego.:)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi :-) z ziemniakami jeszcze nigdy nie robiłam. Koniecznie muszę to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbowac :) Przy dodatku jajka pierogi lepiej sié lepi. Bez jajka sa bardziej "puszyste". :)

      Usuń
  2. ja dodaje ser jeszcze i nazywam jw ruskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tez byl ser :), ale ja zdecydowanie wole z ziemniakami, mysle ze to tylko juz kwestia smaku :)

      Usuń