Strony

poniedziałek, 31 marca 2014

Lasagne z serem ricotta i mozzarella II

 Sztandarowa potrawa kuchni włoskiej to lasagne. Dzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :)
Zaczynamy:)
 Składniki:
55 gr masła
80 gr wędzonej szynki lub boczku
1 cebula
1-2 marchewki
500 gr mielonego wolowego
5 łyżek wina czerwonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko
100 gr startego parmezanu
100 gr startego miękiego sera
100 gr sera mozzarella
500 gr sera ricotta
150 gr pieczarek
 sól, pieprz I makaron na lasagne




Wykonanie:
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min.
Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone.
Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę.


Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min.

Do miski ścieramy parmesan na grubych oczkach.
Do drugiej miski ścieramy ser żółty I dodajemy mozzarella. mieszamy.
Do miski dajemy ser ricotta, 4 łyżki startego parmezanu I jajko. Mieszamy do połączenia składników.


W naczyniu do lasagne na dnie układamy warstwę makaronu, pokrywamy go cienką warstwą ricotty. Na to nakładamy mięso z pieczarkami. Na mięso kładziemy sery- mozzarella I żółty. Teraz przychodzi warstwa makaronu. Na makaron wykładamy resztę sera  I posypujemy pozostałym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika na 180 C I pieczemy ok 35-40 min.



Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz