Strony

piątek, 24 października 2014

Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem

 Propozycja sosu bekonowo - pieczarkowego, może Was zaskoczyć. Wzbogaca smak obiadu, a delikatność bekonu, powoduje że ciężko sie oderwać od ...no właśnie sosu. :) I przyznaję , że obiadu zjadamy więcej niż zawsze ...Polecam :)
Zaczynamy:

Skadniki na sos:
100 gr małych pieczarek
1 cebula
3 plastry bekonu
2-3 łyżki masła
200 ml bulionu kurczakowego
200 ml śmietany
2 łyżki mąki
pieprz do smaku


Wykonanie:
Rozpuszczamy masło, szatkujemy  cebulę,  kroimy bekon i podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe :)


Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.
Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków.

Smacznego :)

3 komentarze: