Strony

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami

 Dzisiejszy obiad, powinien zając mi pół godziny- wiecie że takie lubię najbardziej, ale zajął mi pół dnia. :) Pomysły wręcz nakładały się na siebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam.
Zaczynamy :
 Składniki na sos:
200 gr drobnych pieczarek
pół cebuli
pęczek szparagów
łyżka masła
200 ml bulionu kurczakowego
200 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
pieprz świeżo zmielony


Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło - smażymy  ok 2 min. Po tym czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy.

Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle.
Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy.

Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :)

Smacznego :)

2 komentarze: