Strony

środa, 6 sierpnia 2014

Kurczak w zielonym sosie curry

 Przepyszny obiad w 30 min ? może Was zaskoczyć połączenie ostrego smaku pasty curry z mlekiem kokosowym, ale :) najlepszą recenzją mojego obiadu dostałam wczoraj od 9 letniej wnuczki znajomych:
Pytam się dziewczynki czy chce zjeść obiad z moim synkiem, odpowiedziała mi że tak. Poinformowałam babcię że potrwa jest lekko ostra- na co babcia odpowiedziała- że wnuczka nie je ostrego :) , ale niech spróbuje. Podałam dziewczynce obiad pełna obaw....i wiecie co? dziewczynka jak to powiedział mój mąż - prawie dziurę w talerzu zrobiła :) To mi pokazuje ze warto w życiu wszystkiego próbować i nie jedno nas może jeszcze zaskoczyć . Polecam rewelacyjnego kurczaka tajskiego z zielonym sosie curry.
Zaczynamy:
 Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 łyżka oleju orzechowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki zielonej pasty curry
200 ml bulionu kurczakowego
puszka mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limetki
4 liście kafir lime- cytrynowe
1 łyżeczka cukru brązowego


Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju w woku lub patelni dodajemy pokrojoną  w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe.
Gotujemy ryż.


Smacznego :)

1 komentarz: