Strony

sobota, 26 kwietnia 2014

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i nie tylko

Dzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas warto się skusić na tak wykwintny I kaloryczny obiad. Pycha, polecam :)
Zaczynamy:

Składniki:
 ok 2 kg ziemniaków
6-7 ząbków czosnku
200 ml śmietany
3 łyżki masła
tymianek
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
100 gr sera żółtego- miękkiego
100 gr sera mozzarella

Ziemniaki obiaramy I kroimy w talarki.
Naczynie w którym pieczemy ziemniaki- smarujemy masłem.
 Dajemy połowę ziemniaków. Posypujemy połową sera.
Posypujemy tymiankiem.

Do naczynia dajemy drugą połowę ziemniaków.
Posypujemy tymiankiem.

Na małej patelni rozpuszczamy masło I dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Podduszamy ok 2-3 min.

Masło z czosnkiem wylewamy na ziemniaki.

Do śmietany dodajemy sól I pieprz- mieszamy.

Na ziemniaki dajęmy resztę sera. Polewamy całość śmietaną.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 80 min.

Warto co 20 min przemieszać ziemniaki.

Gotowe :)


Ziemniaki podałam z kefirem :)

Pyyycha :)

Smacznego

2 komentarze:

  1. Co ja się tu będę rozpisywała! Pyszności! Wszelkie czosnkowe dania są moimi ulubionymi, więc nie musisz mnie i do tego przekonywać ;-)

    OdpowiedzUsuń