Strony

niedziela, 27 kwietnia 2014

Kurczak po jamajsku

 Dzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie w pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej.
Zaczynamy:
 Składniki:
3 piersi z kurczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminka
0,5 łyżeczka tymianku
4 marchewki
1 puszka mleka kokosowego
180 gr fasolki szparagowej
100 ml śmietany
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju


Wykonanie:
Kroimy piersi kurczaka w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka- doprawiamy solą I pieprzem- smażymy ok 5 min.
Wyciągamy z garnka.
 Do garnka wrzucamy pokrojona cebulę, przyprawy- curry, tymianek I kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min.
Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min.
Gotowe :)

Kurczaka podajemy z ryżem

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wyglądem przypomina zwykłą potrawkę z kurczaka za którą niezbyt przepadam, ale po składzie widzę, że to zdecydowanie coś pyszniejszego i wartego przetestowania w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cie, ze ta potrawa nie ma nic wspolnego z potrawká z kurczaka . Jezeli lubisz mleko kokosowe, I curry- pokochasz kurczaka po jamajsku :)

      Usuń