Strony

wtorek, 25 marca 2014

Zupa ogórkowa

 Zupa ogórkowa :) chyba w każdym domu gości I każdy ma na nią swój sposób. Potrafi rewelacyjnie gasić pragnienie jako chłodnik w gorące dni I rozgrzewać zimą. Dzisiaj przedstawiam mój sposób na ogórkową. Serdecznie zapraszam .
Zaczynamy :
 Składniki:
Na rosół- 5 podudzi ( lub w zależności od potrzeby, może być mniej )
1 przecier ogórkowy- lub ogórki kiszone-słoik
3 marchewki
1 pietruszka
7 ziemniaków
1 cebula
50 gr masła
500 ml śmietany
1 łyżka mąki- opcjonalnie
sól , pieprz
koperek
 Gotujemy rosół z podudzi- doprawiając solą I pieprzem do smaku.

Gdy rosół jest gotowy, na rozpuszczonym maśle szklimy poszatkowaną cebulę - ok 3 min.
Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min.

 Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną )
 Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy ze śmietaną. Opcjonalnie można dodać mąkę do zagęszczenia.
Dodajemy koper, kładziemy na gaz- zagotowujemy- doprawiamy do smaku.
I gotowe.
 Zupę podajemy z pieczywem .

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz