Strony

sobota, 15 marca 2014

Spaghetti bolognese

 Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy
 Składniki:
350 gr mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 marchew
400 ml pomidorów posiekanych
2 łyżki oregano
125 ml czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
ok 100 gr pieczarek
2 ząbki czosnku
 Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min.
Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .
 Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.
 Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :)
 Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem I natką pietruszki.
Życzę smacznego :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak samo jak my...a moj synk zawsze po powrocie z przedszkola pyta o makoroni :) Pozdrawiam

      Usuń