Strony

niedziela, 23 marca 2014

Pilaw z mięsa mielonego

 Dzisiaj poszalejemy trochę z ryżem I mięsem mielonym. Pilaw z mięsa mielonego to obiad w 30 min, a smak napewno każdego zaskoczy. Musimy pamiętać dodając paste curry* ( ja dodałam zieloną ) , żeby uważać  , jak nie lubimy dań na ostro. Zmniejszamy porcję wtedy do pół łyżeczki.
Myśle , że to danie może się stać ulubionym daniem w naszej kuchni.
* Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra.
Składniki :
3/4 szkl ryżu basmati
250 gr mięsa mielonego
100 gr fasolki szparagowej
100 gr kukurydzy ( baby )
200 gr pieczarek
1 kiełbasa - podwędzana
1-2 łyżek pasty curry
1 cebula
2 łyżki oleju
400 ml rosołu z kostki kurczakowej
 Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe.
W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki.
Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min.
 Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody. Przykrywamy I dusimy nastepne 10 min.
Dodajemy pieczarki. Mieszamy , zostawiamy na ogniu 2-3 min I obiad gotowy. :)

 Obiad możemy podać z dipem pomidorowym.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz