Strony

poniedziałek, 17 marca 2014

Dwa sosy z makaronem ( migdalowy i pomidorowy )

Dzisiejszy obiad to mieszanka sosu migdałowego I pomidorowego.Czyli do obiadu podajemy dwa sosy z kurczakiem I makaronem.  Mimo że obiad wygląda na procochłonny-  przygotowuje się go w miarę szybko . Smak niepowtarzalny jak w pierwszorzędnej restauracji :)
Zaczynamy
Składniki na sos migdałowy:
ok 400 gr piersi z kurczaka
55 gr masła
85 gr migdałów
300 gr śmietany
sól, pieprz



Składniki na sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
400 gr - pomidorów posiekanych z puszki
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżkeczka oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
                                                                              
Wykonanie sosu migdłowego:
Masło rozpuszczamy, dodajemy pokrojonego w paski kurczaka I zblanszowane migdały.
Gdy kurczak jest gotowy - dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :)
 Sos pomidorowy.
Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, oregano, liść laurowy I cukier. Dodajemy soli I pieprzu - gotujemy około 15-20 min. Gotowe.
 Gotujemy makaron np tagliatelle. I podajemy do stołu :)

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz