Strony

poniedziałek, 17 lutego 2014

Risotto ze szparagami- risotto with asparagus

Szybki obiad , niesamowity smak I można zrobić tym daniem na kims wrażenie. Dzisiaj robimy prawdziwe risotto( jeżeli nie mamy ryżu do risotto- możemy użyć inny. Też będzie pysznie I wyśmienicie.
Zaczynamy:)
 Składniki:
ok 40 gr masła
2 łyzki oliwy z oliwek
1 cebula-posiekana
2-3 ząbki czosnku
szparagi
ok 340 gr ryżu do risotto
ok 1 l bulionu kurczakowego
sól, pieprz
2-3 łyżki masła
starty świeży parmesan- ok 100 gr
Wykonanie.
Masło rozpuszczamy z oliwą w garnku. Wrzycamy posiekaną cebule I czosnek. Smażymy ok 2-3 min.
Dajemy ryż. Obsmażamy ok 2-3 min.
Mieszamy by każde ziarenko ryzu było pokryte tłuszczem.
Dodajemy szparagi. Pamietajmy by odciąć końcówki. Zaczynamy podlewać ryż bulionem . Mieszamy by nie przywarł do garnaka. Jeżeli zabraknie nam bulionu - dodajemy wodę. Cały process do miękkiego ryżu trwa ok 20 min.
 Na koniec gdy ryż jest miękki, doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy masło, starty parmesan. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Zciągamy z gazu.
Risotto podałam z grillowanymi parówkami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz