Strony

niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie świąteczne - w oleju

Zapraszam na kolejną potrawę swiateczną- śledzie w oleju.
Od niepamiętnych czasów :) na wigilijnym stole gościł u nas śledź w oleju. Szykuję go ok 1 tygodnia wcześniej by sie " przegryzł"
Ok kilogram matiasów( filety śledziowe )- namaczamy . Ja moczyłam ok godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej.
 
Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty.

Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie,
 ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki .
Śledzie te nie tylko sa dobre na wigilijny stół, rewelacyjnie sprawdzają się też jako przystawka na różne okazje. Serdecznie polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz