Strony

czwartek, 19 grudnia 2013

Marcepanowe ciasteczka swiateczne

Ciasteczka marcepanowe. Zawsze robię je wcześniej i wkładam do słoika na Święta.....ale przyznaję się bez bicia :) że jeszcze nigdy ich nie jedliśmy podczas Świąt. Są pyszne i wciągające. Co roku myśle o jakimś sejfie by je schować, problem jest w tym że ja bym znała hasło...więc do Świąt by nie dotrwały.. ..Zapraszam na ciasteczka marcepanowe:


Składniki: 
300 gr startych migdałów
100 gr cukru pudru
50 gr mąki
2 białka
ok 0,5 łyżeczki olejku pomarańczowego




Wykonanie:
Wszystkie składniki ugniatam do całkowitego połączenia.

Po połączeniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.








Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)
Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.











Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.

Skladniki:
1 bialko
150g cukru pudru
sol









Wykonanie:
Ubijamy białko , dodajemy szczyptę soli, I porcjami dosypujemy cukier puder.
Ciasteczka smarujemy pędzlem.
Wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy  15 -16 min.











Wykladamy ciasteczka do ostygniecia, po ostudzeniu wkladamy do naczynia , ktore mozemy szczelnie zamknac. Gotowe :)




3 komentarze:

  1. Mmmm, pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja chyba tez upiekę skoro mi zostały białka po upieczeniu makowców używając gotowa masę makowa:) dzięki Edytko za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń