Strony

wtorek, 13 sierpnia 2013

Wolowina na ostro z ziemniakami

Kocham azjatycka kuchnie, uwielbiam w niej to, ze cuda mozna zrobic w ciagu 30 min, no I oczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia.

Skladniki:
 0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski
2 lyzki sojowego sosu
2 lyzki fish sosu
ok 4 lyzek oleju
koleander
1 lyzka zmielonego pieprzu
3 zabki czosnku
1 lyzka brazowego cukru
ok 0.4 kg ziemniakow pokrojonych w kostki
ok 150 ml wody
szczypior
ok 200 gr szpinaku

Wykonanie

Robimy marynate z sojowego sosu, fish sosu, cukru, zmiazdzonego czosnku, koleander I lyzki oleju. Mieszamy to z miesem I odstawiamy pod przykryciem do lodowki na 2-3 h.

Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe.
Mozna podawac z ryzem lub makaronem.

Smacznego

04-2013 080.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz