Strony

czwartek, 2 kwietnia 2015

Kremowy sos chrzanowy

Rewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam .

Składniki:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml bulionu kurczakowego lub warzywny
300 ml śmietany
4-5 łyżeczek gotowego chrzanu 

Wykonanie:
Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy szybko by uniknąć grudek. Dodajemy bulion kurczakow, mieszamy do połączenia składników. Zciągamy z gazu, dodajemy chrzan i śmietanę- miksujemy blenderem. Jeżeli chcemy gęsty sos, dodajemy mniej śmietany, jeżeli rzadszy więcej. To samo dotyczy ostrości sosu- delikatniejszy mniej chrzanu, bardziej wyrazisty więcej.
Sos gotowy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz