Strony

środa, 3 grudnia 2014

Kurczak korma- chicken korma

 Nie jest to obiad w 30 min, ale....jestem prawie pewna, ze potrawa zagości w Waszych domach. Nie mogę się nigdy nasyć tym obiadem, mogłabym jeść , jeść i jeść. W smaku niebiański, kremowy z lekką nutą ostrości. Kolor nadaje kurkuma, smak imbir, chilli i kolendra. Po prostu polecam- z pewnością zakochacie się po tym obiedzie w kuchni hinduskiej.
Zaczynamy:
 Składniki:
8 udek- podudzia
kostka masła
2 cebule czerwona i biała
3 ząbki czosnku
0.5 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka mąki
125 ml mleka
400 ml śmietany 30%
250 ml rosołu z udek


Wykonanie:
Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.

Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min.

Do miseczki wsypujemy przyprawy.
Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól.
Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.
Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min.
I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż.
Posypujemy pietruszką.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz