Strony

sobota, 13 grudnia 2014

a la bolognese z fusilli

 Jest dużo wariacji na temat włoskiej potrawy- bolognese :) Dzisiaj dodajemy nowy dodatek -szparagi. Miała być fasolka :) , ale jak zobaczyłam szparagi tak pięknie uśmiechające się do mnie w sklepie -okej, okej- no dobrze -uwielbiam szparagi- po prostu wiedziałam że obiad będzie na pewno, bolognese też, ale ze szparagami. Obiad wyszedł przepysznie, szybko i zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Co mogę powiedzieć- było przepysznie :) polecam . Zaczynamy:

Składniki:
2 marchewki
2 cebule
500 gr mięsa mielonego wołowego
pęczek szparagów
400 ml pomidorów z puszki lub passaty
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu wołowego
sól, pieprz,słodka papryka,
mix włoskich przypraw( z bazylią )
oliwa do smażenia
parmesan- kostka
Makaron fusilli 


Wykonanie:
Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe.
Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki  włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min.


Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi ( pamiętajmy o odcięciu w szparagach końcówek około 1-2 cm ) doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Trzymamy na gazie jeszcze 2-3 min i obiad gotowy. 
Podajemy ze świeżo startym parmesanem .


Szybko i smacznie :)

Smacznego :)

1 komentarz: