Strony

niedziela, 23 listopada 2014

Sos tatarski z jajkiem- tartar sauce with egg.

 Sos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Dzisiaj proponuję wersję francuską- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój :
Zaczynamy


Składniki:
8 łyżek majonezu
4 ogórki konserwowe
1 jajko
4-5 szczypiorków
sól , pieprz
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie:

Do majonezu dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek, szczypior, żółtko z jajka kruszymy, białko drobno kroimy. Dodajemy chrzan I sok z cytryny. Mieszamy I doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Gotowe :)

Smacznego :)

1 komentarz: