Nie jest to obiad w 30 minut :) ale....no własnie , kto z nas nie kocha naleśników? Dzisiaj proponuję naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym- obiad jest na dwa dni dla rodziny czteroosobowej. Naleśniki w tej odsłonie są przepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy :
Naleśniki - 10 szt z dużej patelni :
2 szkl maki
2 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju .
Farsz do naleśników:
1,5 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
pieprz, sól,
2 łyżki masła
oliwa do smażenia.
Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu.
Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj .
Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.
Gotowe.
Zyczę smacznego :)
Naleśniki - 10 szt z dużej patelni :
2 szkl maki
2 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju .
Farsz do naleśników:
1,5 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
pieprz, sól,
2 łyżki masła
oliwa do smażenia.
Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu.
Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj .
Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.
Gotowe.
Zyczę smacznego :)
mmm... rewelacja!!! Pysznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
oj tak rewelacja
OdpowiedzUsuńczy ziemniaki z cebulką tłuczemy?
OdpowiedzUsuńTak ziemniaki tluczemy z cebulka. Pozdrawiam
Usuńto zwykłe naleśniki po litewsku
OdpowiedzUsuńJezeli to sa zwykle nalesniki po litewsku dla Ciebie, Niech tak bedzie. W moim domu to sa nalesniki po chlopsku. :) i przede wszystkim nie sa one zwykle, ale sa niezwykle. Pozdrawiam
UsuńJeszcze jedno, o Ile mi wiadomo nalesniki po litewsku nie maja w farszu ziemniakow :) , maja za to kapuste I twarog. Po zawinieciu ich, smazymy je. Moje zawiniete w koperte , posypane serem pieczemy. Nie mowiac juz o farszu. Pozdrawiam I zycze milego dnia.
UsuńSos dodać przy zapiekaniu czy polać już upieczone?
OdpowiedzUsuńSos dajemy po upieczeniu :) pozdrawiam
Usuń"Niebo w gębie".Szybko.tanio.smacznie.Polecam
OdpowiedzUsuńDziekuje :) az mi cieplo sie zrobilo na serduchu. Jutro beda oszukane golabki ktore tez polecam :) Pozdrawiam
UsuńRewelacja takie proste, prezentują się bosko:-) Jutro będą na obiad dam znać o wrażeniach smakowych:-)
OdpowiedzUsuńSa przepyszne I polecam :) . Czekam na wrazenia. Pozdrawiam
UsuńNo i zrobilam, Pychota.
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze smakowalo :) Pozdrawiam
UsuńDziś pokusiłam się przygotowanie Pani naleśników na obiad.Pyszne, naprawdę rewelacyjne! Lekko zmodyfikowałam bo do ziemeniaków dodałam oprócz cebulki podsmożene skwareczki z boczku i odrobine gałki muszkatołowej.Podałam z zapiekaną kiszoną kapustką no i oczywiście sosikiem z pieczarek.Pychota! Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :) uwazam ze w kuchni trzeba eksperymentowac i szukac swoich :) smakow. Do nalesnikow mozna podac kazdy sos - z sera plesniowego, pomidorowy, chrzanowy , koperkowy ....itd. A ziemniaki - wszystko co lubimy :) Pozdrawiam serdecznie .
UsuńZrobiłam. Bardzo smaczne danie. Pierwszą porcję podałam z sosem pieczarkowym, ale ponieważ zostało mi kilka sztuk na drugi dzień, postanowiłam coś zmienić. Zalałam je sosem serowo-brokułowym, posypałam serem i zapiekłam-wyszło trochę inne danie, równie smaczne. Następnym razem do farszu zamierzam dodać białego sera-będzie nawiązanie do pierogów ruskich, które bardzo lubię. Myślę, że mężowi i dzieciom też posmakuje.
OdpowiedzUsuń:) Rewelacja ! Ciesze sie ze smakuje i prosze eksperymentowac :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPycha! Wczoraj te naleśniki podałam w nieco innej formie z kotletem mielonym i tradycyjną surówką, czyli z marchewki, jabłka i cebuli. Było przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPyszna kombinacja smaków:)
OdpowiedzUsuńEdyta - Ty musisz być szczuplutką osóbką, że możesz sobie na takie przepyszne jedzonko pozwolić. Jutro zrobię, nie ma innej opcji. Pozdrawiam - Tomasz
OdpowiedzUsuńWitaj Tomaszu :) wszystko w nadmiarze szkodzi :) Po prostu warto jesc madrze- choc czasem jest bardzo ciezko :) Mam nadzieje ze nalesniki smakowaly, pozdrawiam Edyta
UsuńSuper przepis ! :)
OdpowiedzUsuńMega pyszne naleśniczki. Od razu poleciłam mamie, teściowej i koleżankom :) Super, super i jeszcze raz super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i próbuję kolejne przzepisy :)
Robiłam.wyszły super. Mężowi bardzo smakowały dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńA jaki przepis na surówkę ?
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) mój dzisiejszy obiad :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) mój dzisiejszy obiad :) dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja jutro bede je robic bo dzisiaj niestety zaraz do pracy a narobily mi apetytu :-)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie przepis ciekawe czy moi grymaszący wiecznie panowie będą zadowoleni
OdpowiedzUsuń