Strony

niedziela, 2 listopada 2014

Carbonara z łososiem

 Przepyszna carbonara, gotowa w 30 min? marzenie? już je spełniam. Delikatna , rozpływająca się w ustach. Możemy zamiasta łososia zrobić z kurczakiem ( przepis tutaj   ) , z paluszkami rybnymi, czy z grillowaną kiłbaską- z tym co lubimy najbardziej. Carbonara nie jest pracochłonna i jest przepyszna. Polecam i zapraszam po przepis :) Zaczynamy:
  Składniki *:
Filet z łososia
200 gr boczku
1-2 łyżki masła
500 gr makaronu
5 jaj
200 ml śmietany
30 gr startego parmezanu
50 gr startego żółtego sera
sól, pieprz, papryka
natka pietruszki
* na 100 gr makaronu przypada 1 jajko

Podsmażamy boczek na maśle.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Myjemy łososia, osuszamy ręcznikami- doprawiamy solą, pieprzem , papryką. Nastawić piekarnik na 220 C i piec łososia 10 min.

Rozbijamy jajko, dodajemy do niego stary parmesan. 

W miseczce przygotowujemy starty ser. Odcedzamy makaron, dodajemy śmietanę, boczek i starty ser. Kładziemy z powrotem na mały gaz - mieszamy.
Dodajemy jajko z parmezanem- mieszamy szybko by jajko sie nie zcięło. Około 2-3 min. Dajemy natkę pietruszki i mieszamy. Zciągamy z gazu. Gotowe :)


Obiad podałam z łososiem. Łososia możemy też dodać do carbonary w mniejszych kawałkach.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Edytko już czuję jakie to jest pyszne, lubię makaron i łososia :-)

    OdpowiedzUsuń