Strony

środa, 27 sierpnia 2014

Cannelloni z mięsem mielonym

 Cannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta....
Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia.
Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam.
Zaczynamy:
Składniki na farsz:
ok 500 gr mięsa mielonego wołowego
ok 150 gr pieczarek
1 mała cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka bazyli suszonej
pieprz, sól,
150-200 gr serka philadelfia
2-3 łyżki oliwy z oliwek
12 tub makaronu cannelloni *
 kostka parmezanu
Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj

Wykonanie:
Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min.

W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy sos pomidorowy znajdziecie tutaj




Gdy cebulka i pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.
Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.
Teraz będzie trochę zabawy :)
Nasze tuby faszerujemy mięsem.

Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.
Polewamy sosem.
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika  -moje tuby piekłam 35 min w nagrzanym do 180 C piekarniku.
*WAŻNE:
Proszę dokładnie przeczytać instrukcję pieczenia cannelloni- niektóre wymagają gotowania w wodzie przed dodaniem farszu, niektóre wymagają temperatury  200 C- a wszystko jest uzależnione od producenta makaronu :)


Ścieramy parmezan- najlepszy jest świeżo starty :)
Wykładamy cannelloni na talerz , polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i parmezanem ....pycha..

Smacznego :)

1 komentarz: