Strony

czwartek, 3 lipca 2014

Łosoś z warzywami

 Przepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami  na dłużej. Polecam :)
Zaczynamy:                                                              
Składniki:
ok 1 kg łososia
200 gr pieczarek
1 czerwona papryka
wiązka szparagów
szczypior
2 łyżki oliwy z oliwek
glazura:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżka pasty curry
1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru
1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego
Wykonanie:
Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago pokrojone na trzy części. Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm.
Smażymy jeszcze 3 min- gotowe.
Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy.




Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa.

Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Na dobrą rybkę zawsze chętnie wpadam, a ta zapowiada sie pysznie. Pozdrawiam Edytko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, wiesz ze drzwi sa zawsze otwarte :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzięki. Tylko przygotuj wtedy rybkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj..slinka poleciała, uwielbiam łososia tylko u mnie bardzo drogi

    OdpowiedzUsuń