Strony

niedziela, 1 czerwca 2014

Wołowina - czas grillowania

 Jak wczoraj już wspomniałam , że sezon grilowania w pełni. By grill był udany, warto wiedzieć jak długo grilować mięso- Wołowina:
Stek ok 2-2,5 cm grubości-   Krwisty - 5 min                                           
                                              - Srednio wypieczony -8 min
                                              - Dobrze  wypieczony -12 min
kurczak - podałam tutaj
Do grilla można też zrobić szaszłyki ziemniaczane- które będą hitem na każdym stole- przepis znajdziecie tutaj-
Warto pokusić się o sałatkę, coś orzeźwiającego do picia I impreza grilowa na długo pozostanie w naszej pamięci. Polecam
Zaczynamy

Składniki:
ok 1 kg wołowiny
3-4 ząbki czosnku
pieprz, sól, paprika,  oregano
1 łyżeczka musztardy
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Kroimy wołowinę na kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy przypraw, czosnek, musztardę- skrapiamy oliwką I mieszamy , by dobrze rozprowadzić przyprawy.
Miskę przykrywamy folia I odstawiamy do lodówki , idealnie przez noc- jeżeli nam się spieszy :) na 1 godzinę.

Pamiętajmy , że do wołowiny grill musi być idealnie rozpalony. Grilujemy w zaeżności od upodobań:
Stek 2-2,5 cm grubości-  krwisty - 5 min
                            - Srednio wypieczony -7/8 min
                            - Dobrze  wypieczony -12 min
Do grilla podałam sałatkę.

Życze udanego grilowania , smacznego :)

4 komentarze:

  1. milo tu u ciebie kochana :)
    smacznie przede wszystkim :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje Agnieszko, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pyszności :)
    Chętnie bym sobie zjadła na obiadek!:)

    OdpowiedzUsuń