Strony

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zupa warzywna

 Dzisiaj na życzenie mojej córki- była zupa warzywna. Charakterystyką naszych zup warzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że są wiosenne :) Zupy są lekki, pożywne I dodające energii zawsze na resztę dnia.
Zaczynamy :)

Składniki:
3-4 marchewki
1 pietruszki
1 seler
3-4 ziemniaki
1 mały kalafior
1 mała główka kapusty
100 gr pieczarek
sól, pieprz, paprika ,
2-3 liście laurowe


Wykonanie:
Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też z innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :)
Posypujemy świeżą natką pietruszki.

Życze smacznego :)
Wiosenne zupy

3 komentarze:

  1. Pyszna wersja tej zupy. Ja nienawidzę zup jarzynowych za to, że z reguły mają brukselkę (fuj!). U Was jej nie ma, więc na taką zupkę to ja się piszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas rzadko jest brukselka :), oprocz mnie jej nikt nie lubi :) . Ale ta zupa jest rewelacyjna, mozna powiedziec ze zdrowotna. Kapusta rewelacyjnie wspomaga przemiane materii :).

      Usuń
  2. a ta kapusta to jaka? a i wywar można bez mięsa?

    OdpowiedzUsuń