Strony

niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocne śniadanie

 Wielkanoc, Pascha, Niedziela wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie,  Wielki Dzień – najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
Na śniadanie Wielkanocne, czekamy z moją rodziną cały rok. Ponieważ w naszym domu tylko raz w roku, przygotowujemy takie śniadanie- tradycja tego śniadania Wielkanocnego sięga ponad 80 lat. Jeszcze jako mała dziewczynka, pamiętam wyczekiwanie na jajka na twardo zasmażane na patelni, do tego zapach wędzonych wędlin I ćwikła. Życzę pogogodnych Świąt Wielkanocnych , smacznego jajka , miłości I zdrowia.
Składniki:
jajka na twardo- u mnie 10 szt :)
wędlina( szynka, baleron itd )
kiełbasa
oliwa

Ugotowane jajka , kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju.
Smażymy na średnim gazie z dwóch stron.

Na drugiej patelni smażymy też na niewielkiej ilości oleju naszą ulubioną wędlinę I kiłbasę.

Podsmażone jajka I wędlinę przekładamy do misek I wykładamy na stół wielkanocny. Podajemy z ćwikłą.


Smacznego jajka I wesołego Alleluja :)

2 komentarze:

  1. Smażonych gotowanych jajek nie jadłam jeszcze. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smazone gotowane , to nasza swiateczna tradycja :). Na to sniadanie czekam caly rok. Uwielbiam. Kiedys powiedzialam o tym sniadaniu znajomym , od tego czasu nie czekaja na Swieta raz w roku, robia sobie czesciej te sniadanie ;)

      Usuń