Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Rogaliki

 Wczoraj robiliśmy zajączki Wielkanocne, stwierdziłam że jest ich tak dużo ,że warto by było zrobić z tego ciasta coś jeszcze :) I tak powstały rogaliki z dżemem. Nadzienie do rogalików może być inne, np budyń, biały ser....wszystko zależy od naszych upodobań . Jeżeli wykonamy rogaliki z poniższych składników - wyjdzie ich ok 16 szt.
Zaczynamy:)
 Składniki:
500 ml mleka
125 ml oliwy
110 gr cukru
2 jajka
2 łyżeczki soli
2 łyżki suchych drożdzy
800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)
dżem
 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

Ciasto rozwałkowujemy  jak do pizzy :), kroimy na 8 kawałków. Nakładamy na trójkąt dżem, zwijamy w rogalik. Gotowe

 Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200C na 10-14 min, przed włożeniem do piekarnika posmarować wybęłtanym jajkiem :)

Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Nie przepadam za ciastami i ciastkami i innymi słodyczami i takąz mam rodzinę więc raz na kilka lat chyba cos 'zmajstruję;
    Ostatnio czyli wczoraj przypomnialam sobie kryzysowy przepis na jabłka w szlafroczkach, nie wymagające cukru nawet, tylko po wierzchu posypane cukrem pudrem .
    Udały sie, bo jakze by nie :P..
    A pisząc, odswiezylam pamiec o rogaliki.. ciasto jakies serowe/twarogowe bylo.
    tez daaawno temu ..i rowniez z dżemem w srodku..
    Pozdrawiam i z podziwem patrzę na Twe dzieła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za refleksje I bardzo miłe słowa :) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń