Strony

środa, 2 kwietnia 2014

Kokosowe ciasteczka z polewą czekoladową

 Dzisiaj podaję przepis na wykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis pochodzący z ksiąki Davida Lebovitza z małymi zmianami :) Ciasteczka są nieziemsko pyszne I rozpływają się w buzi :)
Zaczynamy:
Składniki:
200 gr wiórek kokosowych
250 gr cukru
30 gr mąki
4 białka
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki aromatu waniliowego
 Wykonanie:
Wiórki, mąka, cukier, miód białka I sól mieszamy w garnku na małym gazie. Tak długo mieszamy masę , aż zacznie być klejąca I będzie zaczynała przywierać do garnka. Zciągamy z gazu dodajemy aromat waniliowy, mieszamy.
Masę przekładamy do miseczki , do częściowego ostudzenia.
 Z przestudzonej masy formujemy małe kulki. Będzie się bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :)
Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min.
Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe. :)






Polecam I życzę smacznego :)



4 komentarze:

  1. Jejciu! Uwielbiam wszelkie kokosanki :-)) Zrobiłaś mi smaka i będę musiała teraz zrobić :D Ja chyba zostawię je takie czysto kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sa przepyszne, I mozesz je zostawic na czysto 😊 . Znikaja szybko ...😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka! Uwielbiam kokosanki, a z dodatkiem czekolady muszą być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń