Strony

sobota, 12 kwietnia 2014

Bechamel Sos

 Sos béchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV.
Zaczynamy :)
Składniki:
300 ml mleka
1 liść laurowy
6 ziarenek pieprzu
plaster cebuli
25 gr masła
25 gr mąki
sól I pieprz
 Wykonanie:
Nalej mleka do rondelka, dodaj pieprz ziarenka, liść laurowyi cebulę. Doprowadz prawie do punktu gotowania :) ale nie wrzenia. Odstawiamy mleko na 5 min.
W drugim rondelku rozpuszczamy na gazie masło I dodajemy make. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy z gazu, nalewamy odcedzone mleko, dajemy rondel na gaz, ciągle mieszając. Gdy sos będzie miał konsystencję śmietany doprawiamy solą I pieprzem do smaku.
Gotowe. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz