Strony

piątek, 21 lutego 2014

Kurczak w winie po francusku -Coq au Vin

Dzisiaj poeksperymentujemy z kuchnią francuską. Kiedyś ktoś mi powiedzial, że zawsze nie wiedząc nawet co jem , rozpoznam że danie pochodzi z kuchni francuskiej. I muszę przyznać że to prawda. Smak inny- sprawiający ze nie możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy :
 Składniki:
50 gr masła
10 rasherów- bekonu wędzonego
2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki
5 ząbków czosnku
udka kurczaka- ja dałam 10 szt
300 gr małych pieczarek
ok 500 ml wina białego-Riesling
ok 200-300ml śmietany
sól, pieprz, tymianek
2-3 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
mąka
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę I wyciśnięty czosnek. Podsmażamy ok 10 min.
Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy.
Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min.
Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu do smaku oraz cytryny. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
Pozostawiamy na gazie ok 5 min.
Gotowe :)
Kurczaka w winie podałam z makaronem.
Życzę smacznego I wspaniałego weekendu. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz