Strony

czwartek, 23 stycznia 2014

Żeberka

 Żeberka rozpływające się w ustach z cebulką-chyba nie musze specjalnie zachwalać. Do tego pajda chleba, bądz kasza z pyszną surówka.

Składniki:
ok 1 kg żeberek
2 cebule
1 kubek bulionu wołowego
oliwa
sól, pieprz


Wykonanie:
Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste .









Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki cebule. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz