Strony

piątek, 31 stycznia 2014

Kurczak pilaw- chicken pilav

Co na dzisiaj? Proponuję obiad dla zapracowanych, ale lubiących dobrze I smacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw.
Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau, pulau, pulao, płow, pilaf, pilafi) -potrawa wschodnia, z XVI-XVII wieku, orginalnie zawierająca baraninę I ryby smażone w oliwie lub gotowanych w rosole z dużą ilością przypraw korzennych .
Jest przepyszna I nie zmusza nas :) do siedzenia cały dzień w kuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili w kuchni wieki :) Zapraszam...
 Składniki :
3/4 szkl ryżu basmati
2 piersi z kurczaka
0,5 główki kalafiora
100 gr mangetout- lub fasolki szparagowej
mała puszka kukurydzy
1-2 łyżek pasty curry
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki oleju
200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej
 Wykonanie:
Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy.
Dodajemy paste curry I ryż.
Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.
 Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min.
Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą I pieprzem- zostawiamy na gazie jeszcze ok 2-3 min I gotowe.
Idealnie, gdy nasza potrawa postoi jeszcze 10 min pod przykryciem , a my w tym czasie zrobimy sos z jogurtu greckiego.
250 ml jogurtu greckiego, wyciśniety przez praskę czosnek, pieprz. Mieszamy I sos gotowy.
Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz