Strony

wtorek, 13 sierpnia 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Jaro 087.JPG

Sernik na zimno z brzoskwiniami- pychotka :)
Jaro 095.JPG

Składniki:
paczka herbatników
1/2 kostki masła
1 kg sera do serników
śmietana 30% 350 ml
4 łyżki cukru pudru
4  łyżeczki żelatyny
galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi )
ok. 200 g brzoskwinie





Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia.

W dużej misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.

Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.

Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka

polecam  :)
Jaro 087.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz